top of page
Zoeken
  • Marieke

Lekker buiten spelen!

Vandaag is het de landelijke buitenspeeldag. Een prachtig initiatief, omdat we allemaal wel beseffen dat buitenspelen goed is voor kinderen. Maar waarom eigenlijk? Wat maakt nou juist dat buitenspelen zo van belang?

Naast de positieve effecten van beweging en buitenlucht is gebleken dat buitenspelen kinderen sterker en socialer maakt. Kinderen die vaak buitenspelen staan steviger in hun schoenen, ze zijn beter in het oplossen van conflicten en herkennen emoties van hun speelmaatjes beter.

Tijdens een onderzoek om het belang van het ‘vrije spelen’ aan te tonen,  werd er gebruik gemaakt van gps-systemen. Een groep van 73 kleuters kreeg sensoren opgeplakt tijdens het buitenspelen. Zo konden de onderzoekers precies volgen wie met wie speelde, hoeveel wisselende contacten de kinderen hadden en hoe lang ze met elkaar optrokken. De onderzoekers kwamen erachter dat het speelgedrag van deze kinderen iets zegt over hun sociale vaardigheden. Kleuters, die voor langere tijd in een klein groepje spelen, zijn bijvoorbeeld heel sociaal. Kleuters die vaak alleen op het schoolplein stonden bleken meer moeite te hebben met het inschatten van de emoties van hun klasgenoten. Ze komen aan de zijlijn te staan, omdat ze de andere kinderen niet goed begrijpen. Leraren kunnen die leerlingen helpen om al op jonge leeftijd beter te leren emoties te herkennen, bijvoorbeeld met rollenspellen.


Toch is teveel hulp bij het spelen niet wenselijk, volgens psycholoog Peter Gray, hoogleraar psychologie aan het Amerikaanse Boston College. Ouders zouden volgens hem hun kinderen veel meer zelf mogen laten aanmodderen. Door je afzijdig te houden, geef je ze meer kans hun empatisch vermogen te ontwikkelen. Ze weten dat vriendjes zomaar kunnen afhaken als er geen ouder is die ingrijpt. Dat betekent dat ze steeds bedenken wat andere kinderen wel of niet leuk vinden en daar rekening mee houden. Ze ervaren zo dat ze zelf iets kunnen oplossen en dat vergroot hun creativiteit en zelfvertrouwen. Fantasiespel leert ze om ervaringen te verwerken en emoties te uiten. Door spannend buitenspel leren ze samenwerken en grenzen verleggen. In vrij spel oefenen kinderen dus constant met sociaal gedrag. Als ze niet eerlijk of bazig zijn, corrigeren andere kinderen dat. Toch kunnen ouders het soms niet laten om zich met het spel van hun kind te bemoeien. Ze zien spel als iets waar kinderen van moeten leren: 'Hoeveel blokken heb je gestapeld?' Of ze denken dat ze hun kind moeten vermaken. Maar bijna alle kinderen vinden het heerlijk om helemaal op te gaan in hun eigen spel zonder bemoeienis van een volwassene. Soms kan het wel even duren voordat een kind het spel kan bedenken, maar uiteindelijk zal geen enkel kind met de armen over elkaar gaan zitten wachten tot papa of mama mee komt spelen.


Mijn pleidooi voor deze buitenspeeldag is dus ook: Laat ze lekker spelen. Met de nadruk op dat eerste, laat ze! Heb vertrouwen in je kind, geef ze de ruimte, gun ze het opdoen van ervaringen, het beleven van avonturen, laat ze (beperkte) risico's nemen, zodat ze daar ook mee weten om te gaan als je een keer niet in de buurt bent. Op die manier geef je ze niet alleen heel veel lol, maar ook een geweldige kans op een goeie sociaal-emotionele ontwikkeling. En zoek je nog leuke plekken waar je kind vandaag kan samenspelen met anderen, kijk dan op https://jantjebeton.nl/ik-wil-spelen/de-buitenspeeldag/over-de-dag.


Veel plezier!

28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Trots!

bottom of page