top of page
Zoeken
  • Marieke

Maahaaam, ik verveel me......

Hoe vaak heb jij als moeder dit gehoord? Tijdens de vakanties, op studiedagen van school of vrije middagen. Maar terwijl ouders vroeger nog geïrriteerd antwoordden: ‘Dan verzin je maar wat’, komt de zelf overdrukke ouder van vandaag schuldbewust in actie, met een uitje naar het pretpark, een vriendje dat komt spelen of zelfs een bezoek aan de winkel om die uitpuilende speelgoedkast nog verder te vullen. Helaas oplossingen die van korte duur blijken, want hoe meer vermaak, hoe sneller kinderen erop zijn uitgekeken, hoe vaker de klaagzang van verveling, die ouders weer proberen tegen te gaan met meer vermaak. De klassieke vicieuze cirkel, die gericht is op het volgende: we willen liever niet dat onze kinderen zich vervelen. Maar waarom eigenlijk niet? En hoe kun je voorkomen dat vervelen vervelend wordt?



Uit onderzoeken blijkt dat vervelen heel goed is voor kinderen. De belangrijkste voordelen? Kinderen komen tot rust van alle prikkels die ze op een dag te verwerken krijgen, ze worden er creatief van, ze komen in contact met zichzelf en ze worden er zelfstandiger van.

Verveling helpt de fantasie de vrije loop te laten en levert zoveel meer op dan directe bevrediging, namelijk nieuwsgierigheid, volharding en speelsheid.

En zoals gezegd meer zelfstandigheid.



"Je rol als ouder is om kinderen voor te bereiden op hun plaats in de samenleving. Volwassen zijn betekent jezelf bezighouden en je vrije tijd opvullen op een manier die je gelukkig maakt ", zegt Lyn Fry, een kinderpsycholoog in Londen. "Als ouders al hun tijd besteden aan het opvullen van de vrije tijd van hun kind, zal het kind dit nooit zelf leren doen."

Kortom, je doet je kind pas echt een plezier als je hem of haar zich laat vervelen!


Maar hoe ga je dan om met je kind als hij of zij zich verveelt en bij jou om 'entertainment' (lees: hulp) komt vragen? Maak samen een lijstje van alles wat je kind leuk vindt om te doen tijdens een vrije middag. Dit kunnen basisactiviteiten zijn, zoals een spelletje spelen, een boek lezen of een fietstocht maken. Het kunnen ook meer uitgewerkte ideeën zijn, zoals een chique diner koken of een toneelstuk maken. Op het moment dat je kind komt klagen over verveling, wijs je hem of haar op de lijst. Een dergelijke lijst legt de verantwoordelijkheid om te zeggen 'Dit is wat ik zou willen doen' bij het kind. Je hoeft als ouder het vervelen niet op te lossen, daar heeft je kind zelf voldoende ideeën over.

Of betrek je kind bij jouw bezigheden op dat moment. Zeker peuters en kleuters vinden het heel stoer om belangrijke taken als de was opvouwen of groenten wassen toegewezen te krijgen. Oudere kinderen willen ook graag helpen in de keuken of bij klusjes in huis. Geef hen een taak, die ze aankunnen, maar die hen wel uitdaagt. Dat maakt hen niet alleen zelfstandiger, maar ook zelfverzekerder. Ze krijgen de verantwoordelijkheid over hun taak en zijn daarmee "eigen baas".

(Let er hierbij wel op dat je je kind de taak op zijn eigen manier laat uitvoeren. De trots die je kind voelt als hij vertelt dat hij "gekookt heeft", is 100 keer meer waard dan precies gelijke stukjes komkommer in de sla.)


Verder is het belangrijk om te beseffen dat even rondhangen en je vervelen geen verspilde tijd is.

"Er is geen probleem met vervelen," zegt Fry. "Ik denk dat kinderen moeten leren zich te vervelen om zichzelf te motiveren om dingen voor elkaar te krijgen. Vervelen is een manier om kinderen zelfredzaam te maken."

Als je als ouder het op die manier kunt bekijken, zal het volgende "Ik verveeeeeeel me....!" je bijna als muziek in de oren klinken! ;-)

41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page