top of page
Zoeken
  • Marieke

Slechte eigenschappen bestaan niet (deel 1)

"Wat zijn jouw 5 beste en 5 slechtste eigenschappen?"

Dit is een vraag die we als volwassenen vaak gesteld krijgen. Tijdens een sollicitatie, een date, op een feestje of misschien zelfs wel via zo'n suffig theezakje. En vaak vinden we het heel moeilijk om die goede eigenschappen te benoemen ("Vijf?!? Ik ben blij als ik er 2 weet!") en sommen we met gemak een waslijst aan slechte eigenschappen op. Ook kinderen weten vaak al vroeg te benoemen waar ze niet zo goed in zijn of waar ze moeite mee hebben en vinden het veel lastiger om te zeggen waar ze goed in zijn. Ja, goed in voetbal of in rekenen, dat is makkelijk te meten. Maar als het niet over vaardigheden, maar over eigenschappen gaat, wordt het een uitdaging. De meeste van mijn cliënten en cliëntjes weten heel goed te benoemen wat hun zwakke punten zijn, maar sterkte punten........? Op dat vlak blijft het vaak angstvallig stil.


Hoe komt dat nou? En vooral, wat doe je eraan?

We leggen vaak de nadruk op het verder ontwikkelen van datgene dat we niet zo goed kunnen. Dus kun je niet zo goed multitasken? Dan moet je leren timemanagen.

Kun je niet zo goed je grenzen aangeven? Dan moet je leren nee zeggen.

Ben je heel nerveus als je een spreekbeurt moet houden? Dan moet je oefenen met spreken voor groepen. We willen vooral datgene, dat "niet in orde" is, beter maken en daarom ligt er veel nadruk op die verbeterpunten, oftewel je slechte eigenschappen.


Maar wat nou als je anders zou kijken naar die goede en slechte kanten van jezelf? Eigenlijk is het heel simpel: er bestaan namelijk alleen maar eigenschappen. Niks goed of slecht, gewoon kenmerken die jou jou maken. En die in verschillende situaties verschillende effecten veroorzaken en ook verschillende reacties oproepen. En die, als je er teveel in doorschiet, onaangenaam kunnen worden voor jezelf of je omgeving.

Ik hoor je denken: "Huh? Maar er zijn toch wel echt slechte eigenschappen? Zoals luiheid, arrogantie of ongeduld?"

Maar wat nou als je eens zou bekijken welke goede kant er aan die "slechte" eigenschap zit?

Iemand, die we lui noemen, is er waarschijnlijk goed in tijdig zijn rust te nemen.

Iemand, die we als arrogant beschouwen, is vast heel zelfverzekerd.

En dat ongeduldige type, is mogelijk iemand die heel snel denkt en handelt.

Dat wat wij bestempelen als "slechte" eigenschappen zijn eigenlijk gewoon doorgeschoten uitingen van hele mooie kenmerken. Dus hierbij een leuke oefening voor jezelf en je kind: wat vind je een slechte eigenschap en wat zit daar voor moois achter? Probeer eens een lijstje te maken van deze "zwaktes" en schrijf de goede kant van deze eigenschap er naast.

Neem maar aan van dit perfectionistisch stuk ongeduld, dat er dan een hele mooie, milde wereld voor je opengaat! :-)


113 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page