- Marieke
Slechte eigenschappen bestaan niet (deel 2)
En? hoe was het om je zogenaamde slechte eigenschappen op een rijtje te zetten en te bekijken welke mooie kwaliteit daaraan ten grondslag ligt? En om dit samen met jouw kind te doen? Hoe veranderde je kijk op de kwaliteiten van jezelf en je kind? En hoe was het voor jouw zoon of dochter?
Misschien hebben jullie ontdekt dat bepaalde onhebbelijkheden ineens veel lichter voelen of dat jullie je eigen kwaliteiten of die van de ander beter herkennen en daardoor nog meer waarderen. Maar wat levert het je kind nu op?
Ik ben ervan overtuigd dat op jonge leeftijd weten en ervaren wat je kwaliteiten en bijbehorende valkuilen en uitdagingen zijn, een meerwaarde heeft. Zodra kinderen zich hiervan bewust zijn en ze meer gaan oefenen met het herkennen van die mooie eigenschappen, worden kinderen zelfbewuster en zelfverzekerder.
Daarnaast kunnen ze de uitdaging aangaan om hun kwaliteiten gericht en actief inzetten, voor henzelf en in de interactie met andere kinderen.
Een voorbeeld: er kwam een jongen van 9 jaar (laten we hem Klaas noemen) bij mij in de praktijk met als belangrijkste hulpvraag van moeder dat hij moest leren van zich af te bijten, omdat er, vooral op school, zo over hem heen gelopen werd. Natuurlijk hadden we meteen kunnen beginnen met allerlei oefeningen om Klaas assertiever te maken of hem te leren nee te zeggen. Maar in plaats daarvan hebben we eerst gekeken welke mooie eigenschap er achter dat "over zich heen laten lopen" zat.
En wat bleek? Klaas was ontzettend behulpzaam en zorgzaam. Hij vond het belangrijk dat iedereen het naar zijn zin had, zowel thuis als in de klas. Een prachtige eigenschap, die vader en moeder beiden beaamden. Pas toen die mooie kant werd gezien, herkent en erkent, hebben we bekeken wat de uitdaging voor Klaas was en hebben we specifiek daarop oefeningen bedacht die zouden helpen. Omdat ook Klaas zelf nu wist dat het helemaal niet erg was om behulpzaam en zorgzaam te zijn, zolang het maar niet ten koste van zichzelf was, waren de oefeningen voor hem leuker en makkelijker uit te voeren. En hij gaf zichzelf bovendien niet zo op zijn kop als het een keer niet lukte. Want wat is er nou erg aan af en toe iets teveel van een hele mooie eigenschap te laten zien?
Kortom, de kwaliteiten of eigenschappen van je kind zijn er nou eenmaal en afhankelijk van de situatie kan hij of zij deze inzetten. En hetzelfde geldt voor valkuilen en het omzeilen daarvan. Maar daarvoor moeten kinderen ze eerst leren kennen en herkennen en dat is wat ik in mijn praktijk samen met hen doe.
Wil je meer weten over kwaliteiten, valkuilen en uitdagingen? Of wil je dat ik met jouw kind ga kijken waar zijn of haar sterke punten liggen en hoe die in te zetten?
Neem dan nu contact op voor een gratis sessie!